Rozdíly mezi studiem v Česku a v zahraničí

12. 3. 2023
Rozdíly mezi studiem v Česku a v zahraničí

Jestliže se chystáme studovat za hranicemi, musíme myslet i na rozdíly mezi studiem v ČR a ostatními zeměmi. Často jsou značné a mohou mít velký vliv na to, jak studenti vstupují do následného pracovního života. Proto se zaměříme na několik důležitých oblastí, které odlišují studium v naší rodné zemi a za hranicemi.


Využití jazyků

Jedním z hlavních rozdílů mezi studiem v ČR a v zahraničí je jazyková bariéra. Ve většině zemí se vyučuje výhradně v cizím jazyce, což může být pro mnoho studentů velkou výzvou. Spousta univerzit a škol v zahraničí však pro své studenty nabízí jazykové kurzy, díky kterým můžete rychle zlepšit své jazykové schopnosti.

Rozhodně ale nezoufejte, jestli zcela neovládáte jazyk země, do které se chystáte. Vybírat si můžete i ze široké škály oborů vyučovaných v angličtině. Své si tak najde každý.


Studijní náplň

V zahraničí je často kladen důraz na samostatnou práci a nezávislost studenta. Vyučující zřídkakdy vydávají zadání úkolů nebo přednášek. Očekávají, že si studenti najdou informace sami a stanoví si své vlastní cíle. Ve srovnání s tím je v ČR kladen větší důraz na výklad přednášek a konkrétní úkoly.


Rozdíly mezi studiem z pohledu financí

Mezi další rozdíly mezi studiem v ČR a v zahraničí patří způsob financování studia. V Česku je většina vysokých škol státní, což znamená, že mnoho studentů platí pouze poplatek za studium. V zahraničí jsou vysoké školy často soukromé a náklady na studium jsou často mnohem vyšší. Studenti proto musí hledat různé formy financování, jako jsou studentské půjčky nebo stipendia. Peníze jsou jedním z největších rozdílů, na které je třeba myslet.


Příležitosti po skončení studia

Vaše okamžité zapojení do pracovního života je dalším velkým rozdílem. Absolventi vysokých škol jsou v některých zemích více zaměřeni na praxi a mohou mohou dostávat lepší příležitosti k získání pracovních nabídek v různých odvětvích. V Česku je trh práce více rigidní a někdy mohou být příležitosti pro čerstvé absolventy značně omezené.

V zahraničí je často větší poptávka po kvalifikovaných pracovnících, zejména v oblastech jako jsou technologie, inženýrství, medicína a právo. Mnoho zemí také nabízí možnosti pro studenty k získání pracovních zkušeností a stáží během studia, což může být velkou výhodou úspěšné nalezení pracovních pozic po ukončení studia.


Zajímají vás nějaké další rozdíly mezi studiem v ČR a zahraničí? Napište nám na naší stránce!

 

Napište nám

Milí přátelé vzdělávání, zejména toho zahraničního, pokud máte jakékoli otázky, nebo si s námi prostě chcete popovídat, určitě se nám ozvěte. Rádi o vás uslyšíme.


Jsme registrované centrum UCAS

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

    Jsme registrované centrum UCAS